הכלי המרכזי שאנו משתמשים בו הוא הנשימה. אנו מפתחים מודעות לנשימה, לומדים לנשום יותר לאט, יותר עמוק ומאפשרים לנשימה להוביל את התירגול.
(ראה מאמר "הנשימה ביוגה").
ככל שנתרגל נשימה עמוקה ומאוזנת בתירגול הדינמי שלנו על המזרן, נלמד לנשום ולהרגיע את עצמנו במצבים מאתגרים בחיים, נשנה דפוסי התנהגות ונתמודד עם מצבים מאתגרים בצורה יותר רגועה, שקולה ומדויקת.
אחד מהעקרונות החשובים והבסיסיים בפילוסופיה היוגית הוא: ״יוגה עכשיו״ (Atha yoganushasanam) המלמד אותנו שבכל רגע ורגע עלינו לתרגל יוגה ולהיות בנוכחות מלאה בכאן ועכשיו וברגע הזה: עיקרון המיינדפולנס (mindfulness).
כשאנו במצב של "יוגה" אנחנו חווים שקט פנימי וחיצוני, רוגע ושלווה.
הבעיה היא שלתודעה שלנו יש כל הזמן "רעשים" (vrittis) המפרים את השקט והשלווה שלנו ומוציאים אותנו מאיזון. (ראה מאמר "הפלוסופיה של היוגה").
כשאנחנו נשלטים על ידי המחשבות שלנו, אנו "כבולים" וחיים בפחד וסבל תמידי.
רב הסבל שלנו נובע מהעובדה שאנו לא חיים בהווה אלא בזיכרונות מהעבר או בפחד מהעתיד.
הפחדים שלנו מגיעים בעיקר ממחשבות על העבר או מה שאנו מדמיינים שיתרחש בעתיד ואין להם שום קשר למציאות בהווה.
הפחדים שלנו נוצרים מהתודעה שלנו (Mind) ולכן הם דמיוניים ללא אחיזה במציאות.
בזמן תירגול יוגה אנו מתרגלים נוכחות במציאות העכשיווית (מיינדפולנס) ומשחררים מחשבות וחרדות מהעבר וממה שיהיה בעתיד.
היוגה מלמדת אותנו את המושג "Drishti" שמשמעותו ״נקודת מיקוד״. בכל תנוחה שאנו מתרגלים על המזרן חשוב למצוא וליצור את נקודת המיקוד שלנו: נקודה אחת סטטית שאנו מתבוננים בה, מתרכזים ומתכווננים אליה . תירגול מיקוד (drishti) מאפשר לנו להישאר יציבים ולבצע את התנוחות בצורה יותר מדויקת ונכונה, במיוחד בתנוחות איזון.
כשאנו מתרגלים מיקוד והתכווננות על המזרן, אנו יכולים ליישם את הנושא בחיים:
בכל תנוחה שאנו מתרגלים על המזרן, אנו לומדים לתרגל השתרשות בד בבד עם צמיחה ולמצוא את האיזון שביניהם.
לדוגמא:
בתנוחות עמידה פלג גוף תחתון מושך כלפי מטה (משריש ומייצב אותנו)
פלג גוף עליון מושך כלפי מעלה מעלה (צמיחה לחלומות ולשאיפות שלנו).
עלינו למצוא את האיזון בין ההשתרשות לצמיחה.
אנו לומדים ליישם את העיקרון הזה בחיים:
בפילוסופיה היוגית קיים המושג "Sthira Sukha" שפירושו "הרוגע שבמאמץ", "הנוחות שבאי-נוחות" או "הגמישות שבהיאחזות". בכל תנוחה שאנו מתרגלים ביוגה, עלינו למצוא את הרוגע שבמאמץ, לשחרר ולהרפות תוך כדי אחיזה.
אנו מתרגלים את עיקרון "Sthira Sukha" בתירגול הפיזי שלנו על המזרן על מנת שנוכל ליישם אותו בחיים.
לעיתים בחיים אנו נעשים "קשוחים" ונאחזים במצבים, אנשים, חפצים, אמונות ומחשבות שגויות ומגלים שככל שאנו מנסים יותר לאחוז ולשלוט, הדברים ״בורחים״ וחומקים לנו בין הידיים. הפחד מתגבר ואנו חיים עם סבל וכאב. היוגה מלמדת אותנו גמישות ואת עיקרון ה ״אי-היאחזות״ (non-attachment) הטוען שאסור לנו להיאחז בדבר מכיון שהיאחזות גורמת לסבל, פחד וחרדה שהדבר שבו אנו תלויים יחלוף ולא נדע איך לתפקד בלעדיו.
בתירגול הפיזי שלנו על המזרן, יש לנו הזדמנות לתרגל גמישות ו"אי היאחזות" על ידי התבוננות בהתנהגות שלנו במצבים של תנוחות מאתגרות שאולי אינן מתאימות לנו. עלינו ללמוד לשחרר את ההיאחזות בתנוחות שאינן מתאימות לנו, למצוא וריאציות אחרות (בהנחיית מורה מוסמך) או אולי אפילו לשחרר אותן לגמרי. ייתכן שתנוחה שפעם התאימה לנו, היום כבר לא מתאימה לנו כי אנחנו משתנים כל הזמן.
"גמישות מתפרשת כהסתגלות לשינוי. במהלך חיינו, אנו מתפתים לשמר את הקיים, כשלמעשה, זהו רק שלב ביניים המתפתח כמעט מיידית למה שהיה. על מנת להתפתח, אנו מוכרחים להתגמש עם כל ארוע חדש הנכנס לחיינו מכיון שקשיחות מונעת מאיתנו את ההזדמנות לראות את החופש שבהזדמנויות חדשות. על מנת לחבק את תפקידנו כתלמידים של החיים, אנו חייבים לטפח את יכולת התזוזה מ"ידיעה" ל"אי ידיעה", דבר המזיז אותנו ממורה לתלמיד כל פעם מחדש." שרי קרטר-סקוט
"יוגה אינה מתעסקת בצורת הגוף שלנו אלא בצורת חיינו. יוגה אינה "הופעה פיזית" אלא דרך חיים. ליוגה לא חשוב איפה היינו ומה חווינו בעבר, אלא לאדם שאנו הופכים להיות."~ אעדיל פאלקיבלה
אתר מונגש
אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.
סייגי נגישות
למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר
רכיב נגישות
באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.